Basecamp - gevorderden tips

Basecamp - gevorderden tips

BaseCamp is een zeer uitgebreid programma en er is heel veel in mogelijk. Omdat het programma zo uitgebreid is duurt het ook even voordat je alle knoppen weet te zitten en nog belangrijker, weet je wat de knoppen doen. Zorg dat je eerst vertrouwd bent met de meest gebruikte functies in BaseCamp voordat je de meer geavanceerde functie gaat gebruiken. Uiteraard bepaal je zelf wat en hoe je BaseCamp gebruikt, maar als je de geavanceerde functie gaat gebruiken voordat je de basisfuncties goed kent, dan is er de kans dat het allemaal wat veel wordt, en dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

In de onderstaande uitleg en video's worden de basishandelingen niet meer uitgelegd.
Als je de basishandelingen van BaseCamp nog niet onder de knie hebt, bekijk dan eerst de andere pagina's met de basis uitleg.

Inhoudsopgave:

Spoor netjes op de weg leggen door route herbereken te gebruiken

De uitleg voor het opknippen en samenvoegen van sporen in BaseCamp staat op de planning.

Spoor netjes op de weg leggen door route herbereken te gebruiken

Ik wilde een fietsroute maken voor de racefiets die zo dicht mogelijk langs de gemeentegrens van Bernheze loopt. Omdat dit een heel specifiek is, heb je niet zoveel aan de functie “Route”.

De route functie berekent nooit percies de routes die je exact wil rijden. Je kunt niet precies genoeg aangeven welke wegen en fietspaden de route dient te volgen. De route functie blijft de verkeerde wegen kiezen, stukken gaan in tegengestelde richting, en soms gaan stukken van de route heen en terug over dezelfde wegen.

Het werken met een spoor is in dit geval dan ook aan te raden. Het aanmaken van een route met behulp van een spoor is veel werk. Zeker als je deze netjes over de weg wil laten lopen. Met behulp van een paar handige tips kun je toch gebruik maken van een spoor zonder dat je elk puntje hoeft exact op de juiste plaats hoeft te plaatsen.

Met deze methode hoef je veel minder punten te plaatsen. Een voorwaarde is wel dat je niet te weinig punten plaats, en dat deze ook redelijk op de weg of fietspad plaatst. Netjes werken blijft dus aan te raden.

De stappen
Als eerste heb ik via ArcGIS Gemeentegrenzen de grenzen als KML bestand gedownload. Daarna heb ik het KML bestand in Basecamp geïmporteerd. Omdat in het bestand alle grenzen van de Nederlandse gemeentes zijn opgenoomen ben ik ingezoomt op de gemeente Bernheze, het spoor geselecteerd en de naam van het spoor gewijzigd naar “Bernheze gemeente grens”.

Alle overige gemeenten heb ik geselecteerd en verwijderd omdat ik deze nu niet nodig heb.

In de onderstaande video worden de volgende stappen uitgelegd:
De routes en sporen zijn al aangemaakt om de video niet al te lang te maken. In een andere video wordt uitgelegd hoe je een route en een spoor maakt.

  1. Importeren gemeentegrens
  2. Maak een spoor langs de gemeentegrens
  3. Maak van het ruwe spoor een route
  4. Open de route
  5. Selecteer het activiteitenprofiel “Fietsen”
  6. Herbereken de route
  7. Maak van de route weer een spoor
  8. Loop de route na op afwijkingen


Je kunt zelf de stappen uitvoeren door het voorbeeld bestand “Fietsroute gemeentegrens Bernheze” te downloaden.


Geavanceerde functie van Basecamp

De onderwerpen met de meer geavanceerde functies van Basecamp en in het algemeen het werken met GPX bestanden is een werk in uitvoering. Ik probeer zoveel mogelijk onderwerpen te behandelen, maar heb ook maar beperkt de tijd om onderwerpen uit te werken.

Heb je een idee voor een onderwerp stuur dan even een email via het contactformulier, of stuur een persoonlijk bericht.


Meer informatie Garmin, en Routes