Garmin Edge routes rijden

GPX routes rijden op Garmin Edge

 1. Zet je Garmin Edge aan.
 2. Zorg dat het juiste activiteitenprofiel geselecteerd is,
  (bijvoorbeeld: "Wielrennen", of "MTB").
 3. Selecteer navigatie > Koersen > Opgeslagen koersen.
 4. Selecteer de routes die je wil rijden.
 5. De route wordt geladen > Selecteer > Rijden
 6. Bijna altijd krijg je de melding “Naar begin van routes navigeren?” > Selecteer het kruisje.
 7. Je kunt nu de route rijden, door op de startknop te drukken.

Een paar belangrijke punten

De instellingen in je activiteitenprofiel bepalen hoe de route wordt berekend.

Op de pagina Garmin Edge instellingen kun je lezen hoe je verschillende activiteitenprofielen aanmaakt met de correcte instellingen.

Let erop dat je de bovenstaande volgorde aanhoudt.

Zorg dat je eerst het juiste activiteitenprofiel hebt geselecteerd. Scroll door de activiteitenprofielen totdat je het juiste profiel in beeld hebt.

Kies dan pas de route die je wil gaan rijden. Kies je niet eerst het juiste activiteitenprofiel, met de correcte instellingen voor de route, dan kan deze afwijken, of bijvoorbeeld de optie “herberekenen” niet werken zoals je verwacht.


Tips voor het navigeren:

Naar het begin van de koers navigeren?

Als je dicht in de buurt bent van de start van de route, of je weet hoe je naar de start van de route kunt navigeren, gebruik dan deze optie niet. Het kan erg lang duren voordat Garmin de route naar het startpunt heeft berekend. Als je de route oppikt dan krijg je een melding dat de route is gevonden. Je kunt nu de route navigeren.

Weet je de route naar het startpunt niet, dan kun je deze optie gebruiken.


Route bekijken, startpunt en rijrichting

Vaak wil je even kijken hoe de route loopt. Welke wegen volgen we, waar is het startpunt, en welke richting volgt de route? Je kunt de route op je Garmin Edge bekijken, maar dit is erg omslachtig. Het is eenvoudiger om de route te bekijken op je mobiele telefoon.

Open de Garmin Connect app > Open het menu > Trainingen > Koersen > Selecteer de koers/route die je wil bekijken.

Je kunt nu makkelijk in- en uitzoomen en de route bekijken.

Wil je de route richting bekijken?
Klik dan op de "Layer" knop (zie afbeelding), en selecteer "KM-markeringen".

GarminConnect - route richting


Route herberekenen

Als je de “route herberekenen” optie hebt aanstaan in je activiteitenprofiel dan zal je Garmin Edge je terug naar de route brengen als je verkeerd rijdt. Het ligt aan je instellingen hoe de route wordt herberekend. “Zet vast op weg” en “Te vermijden wegen” bepalen hoe een route wordt herberekend.

Je kunt deze functie gebruiken om zo snel mogelijk weer terug op de route te komen, maar je kunt deze functie ook gebruiken om nieuwe wegen en paden te ontdekken zonder dat je direct bang moet zijn om de weg kwijt te raken.

Als je “route herberekenen” hebt aanstaan zal Garmin Edge altijd de route tonen, en de richting aangeven om weer terug op de route te komen. Je kunt dus gerust van de route afwijken en een nieuwe weg inslaan. Met de herberekening functie vind je altijd je weg weer terug naar de orginele route. Je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaald raakt.

De "route herberekenen" zal altijd proberen om je zo snel mogelijk weer terug nar de route te begeleiden. Negeer de "keer om" waarschuwing, als je door fietst verdwijnt de waarschuwing. De "keer om" waarschuwing kan meerdere malen voorkomen.

De kleur van de herberekening route is paars, als je weer terug op de route bent, krijg je een melding en verandert de kleur van de route weer naar de standaard kleur die je hebt ingesteld.


Route afbreken en terug naar start navigeren

Het kan natuurlijk voorkomen dat je voor wat voor reden ook de route niet kunt afmaken, en terug naar het startpunt wil navigeren. Je kunt tijdens de activiteit van route wisselen. Je hoeft de activiteit niet te beëindigen, je kunt de huidige route vervangen.

Voer de volgende handelingen uit:

 1. Pauzeer de activiteit door op de start/stop knop te drukken.
 2. Klik op de “Terug knop”
 3. Klik 2 x op de kaart.
 4. Klik op de “Home” knop.
 5. Klik op "Navigatie".
 6. Klik op "Terug naar start".
 7. Selecteer “Meest directe route”.
 8. Klik op "Rijden".
 9. Je huidige route wordt vervangen.
 10. Klik op de startknop om je activiteit te hervatten.

Garmin Edge route rijden - terug naar start

Routepunten

Je kunt in je GPX bestand ook routepunten (Waypoints) aangeven. Routepunten worden op je scherm getoond als je nabij een punt bent.